вторник, 9 декабря 2014 г.

5 міфів про метаболізмі

Наявність зайвої ваги прийнято звинувачувати повільний обмін речовин. Всі проблеми, пов'язані із збереженням кілограмів навіть після строгих дієт і багатогодинних тренувань, прийнято пов'язувати з поганим метаболізмом.


Лікарі запевняють, що насправді існує маса факторів, які насправді впливають на швидкість позбавлення від ненависних кілограмів, і метаболізм у багатьох випадках не має до цього ніякого відношення. Наводимо вашій увазі 5 міфів про метаболізмі.

1. У струнких людей більш швидкий обмін речовин.

Доктор Йоні Фридхофф (Yoni Freedhoff), асистент професора в Університеті Оттави, повідомляє, що у людей з низькою масою тіла обмін речовин в спокійному стані відбувається дуже повільно і значно поступається за швидкістю метаболізму великих людей. При цьому велику роль на швидкість обміну речовин чинить кількість м'язів: чим вище м'язова маса, тим швидше відбувається метаболізм.

2. Пропуск їжі уповільнює обмін речовин.

Виявляється, прийнята рекомендація вживати їжу через кожні 3-4 години маленькими порціями для збільшення швидкості метаболізму, не підтримується вченими. Часті прийоми їжі, як пояснює Йоні Фридхофф, дозволяють приборкати голод, але не можуть підвищити швидкість обміну речовин.

3. Все, що було з'їдено на ніч, перетворюється в жир.

Відмови від їжі в пізній час не врятує від зайвих кілограмів. При цьому правильно підібрані продукти навіть з'їдені безпосередньо перед сном не позначаться на фігурі.

4. Головна функція метаболізму - руйнування.

Метаболізм стійко асоціюється з процедурою спалювання калорій і зниження ваги, але, як підкреслює Йоні Фридхофф, основна мета цього процесу полягає у створенні балансу між катаболізмом (вироблення енергії) і анаболізм (збереження енергії).

5. Обмін речовин не піддається контролю

Існує декілька правил, які дозволяють контролювати обмін речовин в своєму організмі: необхідно спати не менше 8 годин в день, варто вживати більше води, виключивши з раціону солодкі газовані напої, збільште кількість білків у своєму раціоні, займайтеся спортом, не забувайте вживати продукти з високим вмістом кофеїну.