вторник, 9 декабря 2014 г.

Людство готове летіти до Марса

Капсула NASA Orion успішно приземлилася в Тихому океані після того, як облетіла Землю двічі під час тестового польоту безпілотного. Конічний апарат опустився вниз в 8:29 ранку за тихоокеанським часом на відстані приблизно 600 кілометрів на південний захід від Сан-Дієго (штат Каліфорнія).


Orion здійснив політ на висоті 3600 кілометрів над поверхнею Землі. Це найбільша висота порівняно з орбітами інших кораблів та апаратів, тієї ж Міжнародної космічної станції, наприклад. Все керівництво NASA сподівається, що до 2021 Orion зможе прийняти на борт людський екіпаж, після чого відправиться з ним в глибокий космос.

За словами менеджера програми NASA Orion Марка Гейера, сам запуск показав, наскільки добре вони змогли зробити ракету. І вже тільки на нього було цікаво дивитися.

NASA планує направити програму Orion на освоєння космосу і, в першу чергу, на довгоочікуваний і бажаний політ до Марсу. Керівник польоту Майк Сарафин зазначив, що поки існувала програма шатлів, ні в кого не було впевненості в тому, що таке можливо. Orion дає надію на здійснення давньої мети.

Незважаючи на те, що цей рейс Orion був безпілотний, він не був порожній. У ньому містилися імена більше мільйона людей на мікрочіпі. Від «Вулиці Сезам» в політ відправився Ерні, від місії Apollo 11 летів кисневий шланг. Тут же був місячний грунт, прапори, монети, зразки поезії і музики і багато іншого.